2009. október 21., szerda

Birsalmasajt recept!

A gyümölcsöt megmostam és egy körömkefével jó alaposan átsikáltam és a rossz részeket kivágtam. Egy éles késsel felszeleteltem (negyedeltem) és egy nagy lábosba beleraktam. Fontos, hogy a magházát - ha csak nem lakó van benne- nem szabad kivágni, mert abban és a héjában van a legtöbb pektin amitől majd megkeményedik a sajtunk.
 Annyi vizet öntöttem rá, hogy éppen ellepje. Így feltettem főni, mikor kezdett repedezni az alma héja levettem a tűzről és -levét lecsepegtetve -kimertem a gyümölcsöt egy tálcára, hagytam had hűljön meg. A vizet, amiben főt csak átszűrtem egy másik tálba, mert az még kelleni fog. 
Amikor kihűlt a gyümölcs csak a magházát vágtam ki és összedaraboltam a gyümölcsöt egy másik tálba. Mikor ezzel készen voltam fogtam a botmixert és jó alaposan össze turmixoltam vele a gyümölcsöt. Én hagytam benne pár darabosat is. Ha elég sűrű lenne, és nem viszi a gép, akkor önts hozzá egy kevés levet. Lemértem a már tiszta gyümölcsvelőt és annyi cukrot raktam a fazékba ahány kg volt a gyümölcsvelő. Felöntöttem egy kevés lével- ez az amiben főtt a gyümölcs- és jó sűrű szirupot főztem. Mikor kezdett már kristályosodni beleraktam a gyümölcsöt és egy citrom levét ( 2kg gyümölcsvelőként 1 citrom leve az arány) folyamatos kevergetés mellett jó 15-20 percig főztem. Még itt is át turmixoltam. 
 Sütőformát, jénait vagy őzgerincformát benedvesítettem és kiadagoltam a lekvárt.
Kb.24 de, inkább 48 óra múlva kivettem a formákból és zsírpapírra raktam. Egy tiszta konyharuhával leterítettem és hagyom száradni, persze minden nap megforgatom és lecserélem a zsírpapírt!

Azonnal is fogyasztható, de miután megszáradt becsomagolva a hűtőben vagy spájzban is sokáig eláll!

Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

Tiszi írta...

Köszönöm! Pont kérdezni akartam, hogy milyen recept szerint csináltad. :) Mi is birs elrakásban vagyunk. De eddig lekváron túl még nem gondolkoztunk. Majd most. :)

Ági mama írta...

Hú! de jó, köszönöm a receptet, holnap neki is látok, most már teljesen ráhangolódtam!!